Hollanda Öğrenci Vizesi
Hollanda Öğrenci Vizesi eğitim görmek üzere Hollanda’ya gidecek olan umuma mahsus yani bordo pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının başvurması gereken bir vize türüdür. Dil kursu, üniversite eğitimi ve Erasmus+ öğrenci değişim programı Hollanda’ya gidecek öğrenciler tarafından sıklıkla tercih edilen seçenekler arasındadır. Eğitimin niteliği ve kaç ay süreceği vize prosedüründe değişikliklere sebep olur. Vize başvurunuzu yapmadan önce hangi vize türünün size uygun olduğundan emin olmanız gerekmektedir.
Hollanda’ya yapacağınız ziyaretin amacına ve kalış süresine göre başvuracağınız vize türü değişiklik göstermektedir. Hollanda Schengen bölgesine dahil olduğundan 90 güne kadar olan kalışlar için Hollanda Schengen vize başvurusu yapılabilmektedir. Ancak Hollanda’da alacağınız eğitimin 90 günden uzun süre kalış gerektirmesi halinde uzun dönem vize başvurusu yapmalısınız. Dolayısıyla uzun süreli eğitime gidecek öğrencilerin Hollanda geçici kalış izni (MVV) alması gerekir.
Başvuru formu: Kalış süresine ve vize türüne uygun, eksiksiz doldurulmasına özen göstermelisiniz.
Seyahat Belgeleri: Pasaportunuzun Hollanda’dan çıkış yapmayı planladığınız tarihten sonra en az 3 ay daha geçerli olması ve en az 2 boş sayfaya sahip olması gerekmektedir.
Yasal ikametgâh belgesi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı öğrenciler ikametgâh belgelerini e-devlet üzerinden temin edebilirler.
Fotoğraf: Son 6 ay içinde çekilmiş olması gerekmektedir. Fotoğrafınızın Hollanda öğrenci vizesi için gereken kurallara uyduğundan emin olmalısınız.
Uçak rezervasyonu: Hollanda’ya gideceğiniz tarihe ait bir uçak rezervasyonu yapılmalıdır. Yine de her ihtimale karşı iptal edilebilir bir rezervasyon olmasına özen göstermelisiniz.
Konaklama: Hollanda’da eğitim alacağınız süre boyunca konaklayacağınız yeri öğrenci vizesi başvurunuz sırasında kanıtlamanız gerekmektedir.
Öğrenci belgesi: Türkiye’de devam eden bir eğitimizin varsa bağlı olduğunuz kurumdan öğrenci belgesi temin etmelisiniz.
Ziyaret amacınıza yönelik belgeler: Eğitim alacağınız kurum tarafından gönderilen davetiye veya garanti mektubunu konsolosluğa sunmalısınız.
Geçim kaynağını kanıtlayan belgeler: Son 3 aylık hesap hareketlerini gösteren banka hesap özeti ve düzenli geliri gösteren son 3 aya ait maaş bordroları ile Hollanda’daki yaşam maliyetlerini karşılayabileceğinizi kanıtlamanız gerekmektedir. Hollanda’da eğitim alacağınız süre boyunca masraflarınız başka biri tarafından karşılanacaksa bu belgeleri sponsorunuz hazırlamalıdır. Size sponsor olacak kişinin çalışma durumuna göre hazırlayacağı evraklar değişiklik göstermektedir.
Seyahat sağlık sigortası: Seyahat sağlık sigortası poliçesinin başvuru sahibi öğrenci adına düzenlenmesi ve Hollanda’da kalış süresi boyunca geçerli olması gerekmektedir. Sigortanın en az 30.000 Euro teminatlı olmasına dikkat edilmelidir.
Öğrenci vizesi başvurusu yapmadan önce gerekli evrak listesinde yazan belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırladığınızdan emin olmalısınız. Buna rağmen konsolosluğun eğitim durumuna ve kalış süresine göre ekstra evrak talep edebileceğini göz önünde bulundurmalısınız. Uzun süreli kalışlarda yetkili başvuru merkezleri üzerinden değil doğrudan Hollanda Konsolosluğundan randevu alınmaktadır. Hollanda öğrenci vizesi randevusu almadan önce hangi vize türüne başvuru yapacağınızdan emin olmalısınız. Vize başvuru formunun öğrencinin bilgilerine ve seyahat amacına uygun olarak eksiksiz bir şekilde doldurulması son derece önemlidir.
Eğitim amaçlı yapılan Hollanda öğrenci vizesi başvuruları ortalama 7-15 takvim gününde sonuçlanmaktadır. Ancak bu süre konsolosluğun yoğunluğuna ve evrakları değerlendirmesine göre değişiklik gösterebilir. Hollanda’daki eğitiminizin aksamaması için daha erken bir tarihte başvuru yapmanızı önermekteyiz.