Hollanda Turuncu Halı Vizesi, Hollanda hükümeti tarafından 2008 yılında uygulamaya konulmuştur. Turuncu Halı (Orange Carpet) uygulaması sayesinde Hollanda ile ticari bağı olan iş insanları için vize kolaylığı ortaya çıkmıştır. Hollanda Turuncu Halı Vizesi, Hollanda’ya ticari nedenlerle seyahat eden ve Hollanda ile geçmişte ticari bir bağı bulunan şirket sahiplerinin ya da çalışanlarının, grup ve bireysel olarak gerçekleştirdiği başvurularda problemleri ortadan kaldırmak amacıyla işleme konulmuştur. Bu uygulama Hollanda’yı düzenli bir şekilde ziyaret etmesi gereken firma çalışanları ya da Hollanda ile mühim iş birliği içerisinde olan kuruluşlar için ortaya koyulmuş vize çeşididir.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi ile vize işlem sürecini kısaltmak ve istenilen belgelerin fazlalığı sebebiyle yaşanan zaman kayıplarının ortadan kaldırması amaçlanmıştır. Bunun yanında grup halinde fuara katılan aynı şirket çalışanlarının bazılarının vize başvurularının onaylanması bazı çalışanların ise vize başvurularının reddedilmesi ya da kısa süreli vize verilmesi gibi nedenlerden dolayı Hollanda Turuncu Halı Vizesi ’i yürürlüklüye girmiştir.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi Başvurusu Nasıl ve Nereye Yapılmaktadır?
Hollanda Turuncu Halı Vizesi ’nde başvuru yapacak olan kişinin şahsen gelmesine gerek yoktur. Hollanda’ya ticari seyahat amacıyla seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan iş insanları, Hollanda Büyükelçiliği veya Hollanda Başkonsolosluğunun görev verdiği başvuru birimlerine müracaat edebilmektedir.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi’ne Başvuracak Firmalarda Aranan Hususlar Nelerdir?
- Türkiye ortaklı Hollanda şirketleri ya da Hollanda ortaklı Türkiye şirketleri olmalı,
- Hollanda’da yer alan bir firma ile uzun süreli ve önemli ticari ilişkileri olan Türk firmaları olmalı,
- Çalışanların Hollanda’yı düzenli bir şekilde iş sebebiyle ziyaret etmeli,
- Hollanda menşeli şirket ile minimum 2 yıl süreli akdi olmalı,
- Türkiye menşeli şirket ile Hollanda menşeli şirketler ile son 2 yıl içerisinde gerçekleştirilen iş birliğini belgelemelidir. Bu sonuçla Türkiye menşeli şirketleri ve çalışanları Hollanda Turuncu Halı Vizesi’ne müracaat edebilmektedirler.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi ‘nin Sağladığı Kolaylıklar Nelerdir?
- Hollanda Turuncu Halı Vizesi ilk başvuruda 1 yıl, ikinci ve sonraki vize başvurularında ise 5 yıl çok girişli olarak onay almaktadır.
- Bu vize işlemleri ortalama 3 iş günü içerisinde netlik kazanmaktadır.
- Hollanda Vizesi ve diğer vize çeşitlerine göre daha az belge istemektedir.
- Hollanda’ya sık bir şekilde seyahat eden iş insanlarının karşılaşacağı sorunları engellemektedir.
- Hollanda Turuncu Halı Vize başvurusu yapan kişi satın aldığı uçak rezervasyonu, seyahat sağlık sigortası ve finansal durumu gösteren vize evraklarını sunmaktan muaf tutulmaktadır.
- Başvuruyu yapan kişi şahsen başvurmak zorunda değildir.
- Vize başvurusu için gerekli olan belgelerin posta ya da vize hizmet servisleri aracılığıyla iletilmektedir.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi ‘nden Yararlanabilen Kurum ve Şirketler Nelerdir?
- Hollanda’da yer alan kuruluş veya şirketin kurucuları,
- Hollanda menşeli kuruluş veya şirketlerin şubeleri,
- Hollanda menşeli kuruluş veya şirketler ile son iki yıl içerisinde yapılan iş birliğini belgeleyen Türk kuruluş ve şirketleri,
- Hollanda menşeli kuruluş veya şirketler ile en az 2 yıl üreli iş birliği anlaşması bulunan Türk kuruluş ve şirketleri,
- Bu tür koşulları sağlayan kuruluş ve şirketler, Turuncu Halı uygulamasından yararlanabilmektedir. Hollanda’ya seyahat edecek personeli için Ankara’daki Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği’ne veya İstanbul’daki Hollanda Başkonsolosluğu’na müracaat edebilmektedirler.
Hollanda Turuncu Halı Vizesi Alabilmek İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?
- Pasaport: Hollanda Vizesi ve Hollanda Turuncu Halı Vizesi başvurusunda zorunlu olan pasaport, 10 yıldan eski olmamalıdır. İçerisinde ise en az 2 sayfa boş olmalıdır. Aynı zamanda planlanan dönüş tarihinden sonra 3 ay geçerliliği olmalıdır.
- Pasaport Fotokopileri: Geçerliliği hala devam eden pasaportun ve mevcut ise eski pasaportta vize işlenmiş sayfalarının fotokopileridir. Bu sayfalarda kimlik bilgileri, geçerlilik süreleri, vizeli ve mühürlü sayfaları olmalıdır. Ayrıca mevcut ise Schengen, İngiltere, Amerika, Kanada, Japonya ve Yeni Zelanda vizelerinin fotokopileri de olmalıdır.
- Schengen Vize Başvuru Formu: Başvuruyu yapan kişi tarafından şahsen, dikkatli ve eksiksiz bir şekilde doldurulup imzalanmış Schengen vize başvuru formudur.
- Fotoğraf: Standartlara uygun, başvuruyu yapan kişinin yüzü net bir şekilde ortada, 6 aydan eski olmayan, arka fonu beyaz olan 2 adet biometrik fotoğraf belgeler arasında yer almalıdır.
- Ticaret Sicil Belgesi: Hollanda’ya seyahat edecek şirket çalışanlarının listesini içermelidir.
- Yabancılar İçin İkamet Belgesi: Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayanlar Türkiye oturum izin belgelerini gerekli belgeler arasında bulundurmalıdırlar.
- Referans Mektubu: Hollanda Turuncu Halı Vizesi için başvuruda bir sakınca yoktur ibaresi; şirket yetkilisi tarafından imzalanmış, kaşeli referans mektubudur. Başvuru yapan kişinin bağlı olduğu firmadan orijinal destek yazısı alınmış, seyahatin amacını ve seyahat süresinin belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca şirketin antetli kağıdı kullanılmış başvuru dilekçesi şirket hakkında genel bir bilgi içermelidir. Seyahat sırasında yapılacak yol, konaklama ve diğer masrafların şirketin üstlendiğine dair bilgiye de yer verilmelidir.
- Turuncu Halı Kolaylığı (OCF) Kayıt Prosedürü: Türkiye’deki firmanız Turuncu Halı Kolaylığı (OCF) üyeliğine, başvuru formunu doldurarak ve başvuru formunda belirtilen gerekli belgeleri ilgili makama e-posta aracılığıyla göndererek tamamlanabilmektedir. Hollanda Başkonsolosluğu başvuruları değerlendirdikten sonra sonuç hakkında başvuru sahibini bilgilendirmektedir. Kayıt prosedürü ise iki veya dört hafta arasında değişiklik göstermektedir. Eğer firma Turuncu Halı uygulamasına kabul edilirse firma çalışanları Turuncu Halı’nın sağladığı seçeneklerden faydalanabilmektedir.