Amerika J1 Değişim Programı Vizesi

Amerika J1 Değişim Programı Vizesi Hakkında Bilgiler

Amerika J1 Değişim Programı Vizesi, Amerika’da staj ve değişim programına katılmak isteyen kişiler için oluşturulmuş bir kategoridir. Amerika J1 vizesini alarak hem Amerika’yı gezebilir hem de mesleki anlamda, Amerika gibi bir ülkede önemli bir iş tecrübesi edinme şansı yakalayabilirsiniz. Amerika J1 değişim programı ile bir araştırma projesine ve staj hareketliliğine dâhil olabilirsiniz. Amerika J1 Değişim Programı Vizesi, Amerika’da değişim ve staj programına katılım olanağı sağlayan, göçmen olmayan vize kategorilerinden biridir. Bu vize, başvuru sahibinin amacına göre pek çok farklı türe sahiptir. Bunlar AU Pair Öğrenci Değişim Hareketliliği, staj, trainee, uluslararası ziyaretçi, akademik araştırma, Work and Travel, Pedicab, Chair Ride programları ve tıpla ilgili branşlar ve sağlık görevleri olarak sıralanabilirler.

Amerika J1 Değişim Programı Vizesi nedir? Amerika vizesi nasıl alınır? Günümüzde birçok insan Amerika’ya belli başlı sebeplerden dolayı gitmeye çalışıyor. Amerika, vize sahibi olmadan giriş yapabileceğiniz bir ülke değildir. Bu yüzden Amerika vizesi almak zorundasınız. Vize almadan önce kendinize ve Amerika’ya gidiş sebebinize en uygun vize kategorisini seçip ona göre başvurunuzu başlatmalısınız.

Amerika öğrenci değişim programlarından faydalanmak isteyen öğrencilerin Amerika J1 Değişim Programı vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Değişim programına dahil olmuş öğrencilerin Amerika’da bağlı bulundukları öğretim kurumuna devam etmeye zorunludurlar. Ayrıca bir eğitim döneminde başarılı olmamış yabancı öğrencinin vizesi uzatılmamaktadır. Amerika J1 vizesini temin etmiş öğrenci haftada 20 saati geçmemesi koşuluyla kampüs içinde veya dışında çalışabilirler. Ayrıca öğrencinin eğitim süresi 1 yıldan az ise eğitim süresi kadar, 1 yıldan fazla ise 18 aya kadar eğitim gördükleri alandaki herhangi bir işte çalışabilme hakkını elde ederler.

Başvuru sahibi Amerika Değişim Programına kabul edildikten sonra başvuru sahibinin verileri Değişim Programı Bilgi Sistemine (SEVIS) kaydedilmektedir. Başvuru sahibinin, SEVIS I-901 kayıt ücretini başvurudan önce yatırma şartı bulunmaktadır. Amerika J1 Değişim Programı vizesine katılacak kişi, başvurduğu program eş ve/veya çocuklarının da refakatine izin veriyorsa aile üyeleri de J1 katılımcısı üzerinden vize alabilmektedir. J1 vize başvuru sahibinin aile bireyleri, Amerika J2 Değişim Programı Ailesi Vizesi başvurusunda bulunmalıdır. Her aile bireyi DS-2019 formunu İngilizce, eksiksiz ve dürüst bir şekilde doldurarak ilgili birime ibraz etmelidir. Amerika J1 Vize süreniz bittikten sonra Amerika B2 Turistik Vize alarak seyahatinizi uzatabilirsiniz.

Amerika J1 Değişim Programı Vizesi Nasıl Alınır?

Amerika J1 değişim programı vizesine dâhil olduktan sonra, başvuru yapan kişinin verileri SEVIS olarak adlandırılan değişim programı bilgi sistemine kaydedilir. Bu esnada başvuru sahibinin öncelikle yapması gereken şeyi SEVIS I-901 kayıt ücretini ödemesidir. Kayıt ücretini başvurudan önce yatırmış olmalısınız. Ayrıca J1 değişim programına katılacak kişi, başvurmuş olduğu program eş veya çocuklarının da refakatine izin veriyorsa aile üyeleri de J1 katılımcısı üzerinden vizelerini kolaylıkla alabilirler. Amerika J1 değişim programı vizesi için, Amerika konsolosluğun resmi web sayfasında yer alan başvuru formu İngilizce dili ile eksiksiz bir şekilde doldurulmalıdır.

J1 Vizesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

  • Dönüş sonrası en az 6 ay geçerliliği bulunan pasaport
  • İngilizce dili ile yazılmış veya çevrilmiş öğrenci belgesi
  • DS 2019, exchange ziyaretçi statüsüne uygunluk belgesi
  • Online bir başvuru formu olan, DS160 formu
  • Vize ücretinin ödendiğini gösteren SEVIS belgesi
  • DS 7002 formu, bu formu doldurmann zorunluluğu bazı şartlara göre değişebilmektedir. Her zaman için doldurulması gerekli değildir.
  • Yeni çekilmiş biometrik fotoğraf
  • Kapalı bir zarfta, ağzı mühürlü bir şekilde İngilizce transkript
  • Maddi durumunuzu belgeleyen evraklar
  • Eğer bir sponsorunuz varsa onun maddiyatını belgeleyen evrak ve belgeler
  • Konsolosluğa hitaben İngilizce yazılmış vize talep dilekçesi

Yukarıda bahsettiğimiz evrakların neredeyse hepsi, öğrenci değişim ve staj programlarından faydalanmak isteyen öğrenciler için geçerlidir. Eğer farklı bir durumunuz varsa, DataGlobal firmamız veya Amerikan konsolosluğu ile iletişime geçip daha ayrıntılı bilgilere sahip olabilirsiniz.

İstanbul, İzmir ve Ankara’da merkezleri bulunan Amerikan konsolosluğu yukarıdaki evrakların yanı sıra, ek evraklar da isteyebilmektedir. Bu evrak ve belgelerin hepsinin güncel bilgileri içermesi ve herhangi bir eksiklik payının olmaması gerekiyor. En küçük bir eksiklik veya yanlış bilgi bile, Amerikan vizesi alma sürecinizi olumsuz bir şekilde etkileyebilir.

Amerika J1 vizesi, Amerikan konsolosluğu tarafından tanınan tüm öğrenci değişim programlarını kapsamaktadır. Amerika J1 vizesi ile staj ve değişim programları Birleşik devletlerin uluslararası ilişkilerine olumlu yönde fayda sağladığından, devlet tarafından desteklenip, teşvik edilmektedir.

Üniversite veya herhangi bir vakıf tarafından sponsorlu olarak Amerika J1 vizesine başvuruda bulunacak öğrencilerin, DS-2019 formunu eksiksiz bir şekilde doldurmaları gereklidir. Bu form, değişim programını organize eden öğretim kurumları tarafından düzenlenmektedir.

Başvuru yapacak herkes, öğrenci bile olmasa SEVIS sistemine kayıt olmalıdır. İş seyahat programı katılımcı formu olarak değerlendirilen DS-2019 formunun, Türkiye’deki ABD konsolosluğuna iletilmesi gerekmektedir. DS-2019 belgesi oldukça önemlidir. Bu belgeyi konsolosluğa iletmeyen başvuru sahibinin müracaatı kabul edilmemektedir.

DS 7002 adlı bir belge çeşidi de bulunmaktadır. Bu belge eğitim ve staj yerleştirme planını içermektedir. DS-7002 belgesi, Amerika’da faaliyet gösteren eğitim veya iş kurumlarından temin edilmektedir. Konsolosluğa iletilen tüm formlar İngilizce dili ile olmalıdır. DS-160 formunun da doldurulup, iletilmesi gerekmektedir. DS-160 formunu İngilizce dili ile doldurup, online bir şekilde

Amerika DS-160 formu online ve İngilizce olarak doldurulmaktadır. DS 160 formu sisteme kaydedildikten sonra çıktısı alınarak başvuru dosyasına eklenmelidir.

Vize Alırken Bilmeniz Gerekenler

  • Pasaportunuzun dönüşünüzden 6 ay sonra da dâhil olmak üzere geçerliliği olmalıdır.
  • Vize başvuru formunuza eklenecek fotoğrafınızın boyutu 2×2 ölçülerinde olmalıdır.
  • Yukarıda belirtilen belgeler dışında Amerikan konsolosluğu, ek belge talep etme hakkına da sahiptir. Ek belgeler de göndermek zorunda kalabilirsiniz.
  • J1 vizesi göçmen kategorisinde olmayan bir vize türüdür. Nonimmigrant visa kategorisinde yer almaktadır. Vizeye başvuracak kişi, Türkiye ile kalıcı bağları olduğunu destekleyecek şekilde olan belgeleri de başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • CIEE Employer Agreement yani belli bir iş sözleşmeniz de varsa, başvuru dosyanıza eklemelisiniz.

Amerika J1 Vize Türleri Nelerdir?

  • AU Pair
  • Öğrenci Değişim Hareketliliği
  • Staj
  • Akademik araştırma
  • Trainee
  • Uluslararası ziyaretçi
  • Akademik araştırma
  • Work and Travel

Amerika’daki öğrenci değişim programlarından faydalanmak istiyorsanız, J1 vizesine başvurmalısınız. Bu vizeyi aldıktan sonra Amerika’da belirttiğiniz ve bağlı olduğunuz kuruma devam zorunluluğunuz vardır. Eğer başarılı olursanız, vize sürenizi uzatma şansınız da bulunmaktadır.

Amerika vizesi ücreti 160 USD’dir. Bu vize ücretini ödemeden vize başvuru işlemlerinizi başlatamazsınız. Amerika vizesi almak zorlu bir süreçtir. Dataglobal vize süreçlerinde sizlere destek olan bir kurumdur. Vize işlemleriniz için DataGlobal ile iletişime geçebilirsiniz.

Amerika’da Yapılacak Olan Staj İçinde, Amerika J-1 Değişim Programı Vizesi Alınması Gerekmektedir

Aynı zamanda Amerika’da staj yapmak isteyenlerde J-1 vize başvurusunda bulunmalıdır. Başvuru sahibi kişi, çalışacağı firmayı kendisi bulursa bireysel olarak (self-placement) veya dilerse yurt dışı eğitim acentesi danışmanlığında başvuruda bulunabilir. Her iki durumda da kişinin İngilizce dil bilgisinin en az orta üst seviyede olması şarttır. Anlaşmalı olduğu kuruma göre başvuru sahibi Amerika’da maaşlı veya maaşsız olarak çalışabilir. Bu vizenin kabulu için bir diğer şart ise, başvuru sahibinin Türkiye’de bir lisans veya ön lisans programına kayıtlı olması veya Amerika’da staja başlamadan en geç 12 ay önce staj yapılacak daldaki programdan lisans veya ön lisans düzeyinden mezun olmasıdır.

Staj programından farklılık gösteren Trainee Programı’nda ise kişinin ön lisans veya lisans düzeyinden bir programından mezun olması ve ek olarak aynı dalda en az 12 ay deneyime sahip olması şarttır. Trainee programına 6-12-18 aylık periodlar için başvurulabilir. Mezuniyet seviyesi şartı aranmaz. Bu durumda başvuru sahibinin 5 yıllık iş deneyimine sahip olması gerekmektedir. Turizm ve otel işletmeciliği, oda görevlisi, yönetim stajyeri, muhasebe, işletme, pazarlama, satış, finans, insan kaynakları, peyzaj mimarlığı ve bilgisayar mühendisliği gibi meslekler bu programın mesleksel dalları olarak sıralanabilir.

Öğrenci Değişim/Staj Programından Faydalanmak İsteyenler İçin Amerika J1 Vizesi İçin Gerekli Belgeler

  • DS 2019: Amerika DS 2019, değişim programları ziyaretçi statüsüne uygunluk SEVIS’e gerekli bilgiler girildikten sonra SEVIS tarafından oluşturulan form, program sponsoru tarafından temin edilmelidir.
  • DS160 Formu: Online ve İngilizce olarak doldurulmaktadır. DS 160 formu sisteme kaydedildikten sonra çıktısı alınarak başvuru dosyasına eklenmelidir.
  • Vize Ücretinin Ödendiğini Gösteren SEVIS Belgesi
  • DS 7002 Formu: Eğitim/staj yerleştirme planını içerir. DS 7002 belgesinin sunulmasını gerektiren durumlarda Amerika’da faaliyet gösteren öğretim kurumu veya iş yerinden temin edilmelidir.
  • Pasaport: C. pasaportunun dönüş tarihinden sonra en az altı ay geçerliliğinin bulunması gerekmektedir.
  • Fotoğraf: fotoğrafın boyutu 2×2 ölçülerinde olmalıdır.
  • İngilizce Öğrenci Belgesi
  • Kapalı Zarfta, Ağzı Mühürlü İngilizce Transkript